Minnenas häst

Bergakung

Bergakung 1883

Bergakung har nu fått vandra vidare, han är är enormt saknad. Denna hingst som jag träffade första gången 1994 på Wången hette då Fux, jag visade honom på hingstpremieringen 1995 i Luleå där han godkändes för avel och bytte namn till Bergakung, för oss har han dock alltid hetat Fux.

Han har visat en mångsidighet som är enorm, han har fungerat som läromästare till allt från små barn till vuxna. Han har varit en klippa till de mest hästrädda, alltid vänligheten själv. Han har låtit de mer erfarna upptäcka sina missar och lotsat dem vidare. Han har varit en enormt bra lekfarbror till många unga och äldre valacker och hingstar. Sen har han lämnat avkommor som nedärvt han vackra huvud, fina överlinje, bra ben och hovar, runda former och framför allt vänligheten och arbetsviljan.

Han har under åren ridits, hoppats och körts i alla möjliga varianter, enbet, par fyrspann. Han har gått i jordbruksarbete såväl i skogen, till nytta och nöje. Det kommer bara att finnas en av hans slag.

3 reaktion på “Minnenas häst

  1. Dag Fhärm

    Bergakungs anlag med lugn, arbetsvilja och vänlighet finns hos min Rist. Jag är tacksam varje dag över att jag fick en sådan häst! Tack Bergakung!

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>